ChristenUnie: energiebesparing door duurzame en minder verlichting

De ChristenUnie wil elektriciteitsverspilling tegen gaan door ’s nachts het licht uit te schakelen in kantoren en winkels en over te schakelen op duurzamere verlichting van wegen. Kamerlid Carla Dik-Faber heeft hierover Kamervragen gesteld. ,,Frankrijk schakelt al verplicht ’s nachts het licht uit in kantoren, winkels en monumenten. Goed voorbeeld doet goed volgen. Hiermee is een fikse energiebesparing te bereiken, zeker ook als we nieuwe technieken gebruiken voor verlichting die wel noodzakelijk is”, aldus Dik-Faber.

In Frankrijk is het vanaf juli verplicht de verlichting van niet-residentiële gebouwen en etalages op zijn laatst om 1 uur uitgeschakeld moet worden. De verlichting in kantoorgebouwen moet een uur nadat de laatste persoon het gebouw heeft verlaten, gedoofd worden. Er zijn uitzonderingen voor hotels, publieke verlichting zoals op de wegen, feestavonden en evenementen. Ook drukke toeristische regio’s krijgen een afwijkend lichtregime. “De beste besparing is altijd nog te bereiken door minder gebruik te maken van verlichting ‘s nachts. Door maatwerk hoeft de aantrekkelijkheid en de veiligheid van een gebied niet in het gedrang te komen”, aldus Dik-Faber.

Duurzame verlichting
Dik-Faber wil weten wat de stand van zaken is van de eerder aangekondigde gefaseerde invoering van het uitzetten van de verlichting na 21 uur ’s avonds op wegen zonder rijtaakverzwarende omstandigheden. Het Kamerlid verwacht dat er ook veel winst is te behalen door in te zetten op dimbare verlichting of verlichting die reageert op de aanwezigheid van verkeer. Ook is er met nieuwe technieken meer mogelijk.

Tegenwoordig kan er bijvoorbeeld ledverlichting in de bestrating worden ingebracht, waardoor het licht effectief schijnt op de plekken waar dat uit het oogpunt van verkeersveiligheid nodig is en onnodige lichtvervuiling wordt tegengegaan. ,,De lampen in lantarenpalen hangen veel te hoog voor verlichting van het wegdek, wat toch het eerste doel is van verlichting. Bovendien geeft de hoge plaatsing lichtvervuiling. Door de verlichting in het wegdek te plaatsen, wordt het licht veel gerichter toegepast op de plek waar het nodig is voor de verkeersveiligheid en voorkomen we lichtvervuiling.”

bron:  www.infrasite.nl