China en Delft samen in LED-onderzoek

Het Chinese State Key Laboratorium komt naar Delft om samen met de TU het onderzoek naar LED-verlichting te verdiepen. “Zowel in China als in Nederland ligt het onderzoek naar LED-technologie op hoog niveau, dus samenwerken met complementaire kennis is voor beide partijen interessant”

Kees Beenakker, directeur van het TU Delft-onderzoekscentrum in Beijing, noemt de samen Chinees-Nederlandse samenwerking een goede kans.. “China heeft in 2011 met het oog op energiebesparing, 22 miljard yuan (2,8 miljard euro) gereserveerd voor de promotie van ‘green lighting’, vooral LED-verlichting.”

De nauwe samenwerking is dus niet nieuw. Delft heeft zich in 2011 al gevestigd in Beijing en opende onlangs nog drie nieuwe vestigingen in China. “Onze samenwerking in China geeft ons toegang tot kennis, wetenschappelijk talent en fondsen. Met de vestiging van een Chinese kantoor in Delft krijgen zij toegang tot interessante ontwikkelingen en investeerders in Europa,” legt Beenakker uit.

Het Chinese State Key Laboratorium krijgt in Delft een dependance voor onderzoek aan Solid State Lighting (LED-verlichting) dat binnen het onderzoeksinstituut DIMES zal vallen. Met de wederzijdse centra willen SKL en de TU Delft kennis kunnen delen en samen meer financiering aan trekken voor onderzoek LED-verlichting.

Het Chinese State Key Laboratorium bestaat uit twee toonaangevende instituten van de Chinese Academy of Sciences en andere LED onderzoekscentra en wordt geleid door de Chinese Solid State Lighting Alliance met ondersteuning van het Chinese ministerie van Wetenschappen en Technologie. De komst van SKL naar Delft is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning vanuit ministerie EZ en actieve bemiddeling van de innovatieraad van de ambassade Peking.

bron: www.sciencequide.nl