Buitengebied Roosendaal krijgt groene verlichting

ROOSENDAAL – Alle lantaarnpalen in het buitengebied van de gemeente Roosendaal worden vervangen. De gemeente zet daarvoor in de plaats groene LED lantaarnpalen neer. Hiervoor is gekozen, omdat deze verlichting goedkoper is en bovendien duurzamer is voor de natuur in het buitengebied. Het groene licht heeft een minder verstorende werking op flora en fauna.

De groene LED lantaarnpalen stralen een kunstmatig maanlicht uit. Dit is voldoende om wegdelen te verlichten, maar voorkomt lichthinder van aangrenzende stroken. Daardoor ondervinden nachtdieren geen overlast van kunstlicht. De groene kleur zorgt in tegenstelling tot wit licht niet voor strooilicht en trekt daardoor geen dieren aan die denken dat de zon schijnt.

Toegangswegen en kruispunten
Inmiddels zijn al driehonderd lantaarnpalen vervangen. In 2014 begon de gemeente met het plaatsen van de LED’s op de meest urgente locaties. Dat is bij de toegangswegen en kruispunten. Volgend jaar gaan er nog zo’n vijfhonderd lichtmasten op de schop. Daarmee worden er in totaal achthonderd lantaarnpalen vervangen.
De gemeente kiest er niet voor om de verlichting op sommige plekken helemaal te laten verwijderen.

Budget
In de openbare ruimte staan in totaal 16.500 verlichtingsobjecten. De gemeente is niet van plan om alle lantaarnpalen al te vervangen door LED lantaarnpalen. Dat zou namelijk 8,2 miljoen euro kosten. Het totale beschikbare budget voor vervanging is 350.000 euro. Volgens wethouder Saskia Schenk van Openbare Ruimte is het bovendien niet verstanding om alle verlichting op dit moment te vervangen. Volgens haar gaan de ontwikkelingen op dit gebied ontzettend hard. Daardoor bestaat de kans dat de LED verlichting van nu over een paar jaar alweer achterhaald is. De groene LED verlichting komt niet in de bebouwde kom. Deze lantaarnpalen zijn namelijk speciaal ontwikkeld voor het buitengebied en bossen.

Veiligheid
Lantaarnpalen zijn bedoeld om een gevoel van veiligheid te geven. In de meeste gevallen brandt de verlichting een hele nacht, terwijl de wegen op veel plekken dan zijn uitgestorven. Daarom zijn er ook gemeenten die ervoor kiezen om het buitengebied nog maar minimaal te verlichten. Andere oplossingen kunnen het introduceren van alternatieve verlichtingsvormen zijn, zoals groene LED lantaarnpalen.

bron: internetbode.nl