Brunssum schakelt over op LED-straatverlichting

Brunssum gaat in de komende jaren een deel van de straatverlichting uitrusten met LED-verlichting.

LED-lampen zijn energiezuiniger, vragen minder onderhoud, en verlichten beter. Eind februari 2013 zijn de eerste LED-armaturen in gebruik genomen.

In Brunssum staan langs wegen, straten en achterpaden ongeveer 6.100 lichtmasten. Daarvan krijgen er circa 500 LED-armaturen. De LED-lampen komen alle te staan langs de hoofdwegen, waaronder de Emmaweg, Akerstraat, Rimburgerweg, Prins Hendriklaan Hoogenboschweg en Boschstraat. Voor de hoofdwegen is gekozen omdat daar lampen met de hoogste vermogens worden gebruikt (tot 250 Watt) en daar dus ook de meeste energiewinst is te behalen. De nieuwe LED-armaturen zullen worden uitgerust met dimmers waarmee ’s nachts de verlichting gedimd zal worden. De dimmers leiden niet alleen tot een besparing op de energiekosten, maar verminderen ook lichthinder en lichtvervuiling.

De ruim zesduizend lichtmasten gebruiken jaarlijks 1.100.000 kWatt aan stroom. Door de overschakeling op LED-lampen bij 500 lichtmasten verwacht Brunssum ruim 100.000 kWatt minder te verbruiken, circa 10 procent van het energieverbruik.

Veiliger gevoel
De LED-lampen vervangen de bestaande SOX-straatlampen. SOX-lampen verspreiden een oranje licht, terwijl LED-lampen een kenmerkend wit licht geven. Wethouder Eric Geurts: “LED-lampen zijn energiezuiniger – de besparing per lamp, dus ook in CO2-reductie, loopt op tot gemiddeld bijna 50 procent. Dat is voor ons een belangrijke reden om op LED over te schakelen. Maar minstens zo belangrijk is dat LED een veiliger gevoel geeft. Met de oude SOX-lampen is kleurherkenning niet mogelijk. Met LED wel. LED geeft ook een gelijkmatige verlichting, wat ook als aangenamer wordt ervaren”.

Brunssum heeft bewust afgewacht met de overstap naar LED-straatverlichting, zegt Geurts. “De LED-techniek was de afgelopen jaren sterk in ontwikkeling. We hebben de vervanging uitgesteld tot het moment waarop de techniek volwassen is geworden en de armaturen betaalbaar. We proberen de kosten van het overschakelen ook te beperken door alles te plannen binnen de reguliere vervangingen. Dat is ook de reden waarom we enkele jaren hebben uitgetrokken om over te gaan op LED-verlichting”.

Investering
De vervanging van de eerste 250 armaturen is gepland voor 2013. Daarmee is een bedrag gemoeid van 164.000 euro. De meerkosten van de LED-lampen zijn naar verwachting na ongeveer 6 jaar terugverdiend. Overigens wordt niet alleen bespaard op de energiekosten, maar ook op de onderhoudskosten, omdat de lampen langer meegaan (50.000 branduren, of circa 12 jaar).

De overige 250 LED-lampen zullen in de jaren daarna worden geplaatst.

bron: www.brunssum.nl