Breda stapt over op duurzame verlichting

De gemeente Breda stapt over op duurzame LED verlichting. Dat maakte wethouder Greetje Bos (energietransitie) woensdag bekend in een persbericht. Het gaat om ruim 25.000 Bredase lantaarnpalen die in de komende tien jaar worden verduurzaamd.

Dynamisch
Als de gemeenteraad met het plan van de wethouder instemt, bespaart de gemeente volgens het persbericht op haar energiekosten. Een ander leuk feitje over de LED lantaarnpalen: de verlichting kan dynamisch afgesteld worden op weersomstandigheden, tijdstip en drukte in het verkeer. Op dit moment staan er al 15.000 duurzame lantaarnpalen in de gemeente, waaronder in de Willemstraat bij het station.

800 huishoudens
Volgens wethouder Bos gaat Breda de komende jaren ‘anders met energie om’: “Als de raad akkoord is, dan stappen we over op volledige duurzame, openbare verlichting. De besparing is enorm; het gaat om wat 800 huishoudens jaar in jaar uit aan energie verbruiken.” De traditionele verlichting wordt langzaamaan vervangen. De komende jaren komen de verschillende wijken om de beurt aan bod.

22,5 miljoen
Door de verschillende stapjes, stelt het College voor om in drie etappes geld vrij te maken. Zo hoeft het totale prijskaartje van de vervangingsoperatie – 22,5 miljoen euro – niet meteen te worden uitgegeven. De gemeente wil dat in 2030 alle nieuwe LED lantaarns de stad kunnen verlichten. Wethouder Bos becijfert dat de gemeente met deze operatie 1.500.000 kilogram CO2 per jaar bespaart.

Gesprek
De gemeente blijft tijdens het hele proces in gesprek met de inwoners. Zo wordt in het persbericht beloofd dat Bos bij de verduurzaming rekening houdt met de behoefte van bewoners en belangenverenigingen.

bron: breda.nieuws.nl