Boskoops centrum duurzaam verlicht

Het feestelijke moment voor de in gebruikname van de winterverlichting was georganiseerd door de Stichting Centrum Boskoop, samen met de DorpsKern Winkels (DKW). Voor de openingshandeling was wethouder Willem-Jan Stegeman uitgenodigd. Hij toonde zich positief over de inspanningen. “De verlichting bestaat nu helemaal uit LED lampen, dat spaart een hoop energie, en is duurzaam en goed voor het milieu. Een prima initiatief van de Boskoopse winkeliers,” aldus de wethouder die duurzaamheid & milieu in portefeuille heeft.

Veiligheid
Sander Jongejan, voorzitter van DKW gaf aan dat de nieuwe winterverlichting tot half februari blijft hangen. “Het gaat om veiligheid en gezelligheid in het centrum. Geen donkere hoekjes meer.”
Marina van der Hoeven, secretaris van Stichting Centrum Boskoop: “We noemen het daarom ‘winterverlichting’ en geen ‘kerstverlichting’, en hebben gekozen voor een meer neutraal ontwerp. We willen het langer kunnen gebruiken dan alleen rond de feestdagen.”
Voorafgaande aan de symbolische ontsteking van de verlichting, waren er diverse sprekers. Marina van der Hoeven sprak namens de Stichting Centrum Boskoop over de totstandkoming van de nieuwe verlichting. “We hebben de winterverlichting gefinancierd vanuit de BIZ-regeling. Hieruit wordt ook de Sinterklaasintocht en een deel van de kosten van de Braderie betaald.” Een Bedrijven Investeringszone (BIZ) is een winkelgebied, of een bedrijventerrein, waarbinnen ondernemers gezamenlijk investeren in activiteiten in de openbare ruimte. Alle ondernemers betalen mee aan een gemeentelijke heffing om activiteiten mee te financieren. De activiteiten zijn doorgaans gericht op veiligheid, bereikbaarheid en aantrekkingskracht van het gebied. Marina: “Collectieve zaken dus, waarvan alle winkeliers in het centrum van profiteren.” I

Zelfwerkzaamheid
In de speeches werd benadrukt dat er flink op de kosten bespaard was, door zuinigheid van de winkeliers en door veel zelfwerkzaamheid. Zo hebben diverse leden van DKW alle bestaande armaturen kaal gemaakt en nieuwe bekleding en verlichting aangebracht. Daarnaast is er uitbreiding geweest met gevelarmaturen aan de Zijde en aan de overkant van de brug. Aan het ophangen van alle armaturen is door een groep winkeliers meegewerkt. Dit alles zorgde voor een flinke kostenbesparing. “Hierdoor kunnen we méér doen met hetzelfde geld.”
Sander Jongejan ging nader in op de renovatie en uitbreiding van de verlichting. “Wij zijn heel blij dat Stichting Centrum Boskoop hiervoor geld beschikbaar heeft gesteld. Het gaat om het algemeen belang van het centrum. Het geeft sfeer en gezelligheid, en gaat ook verpaupering tegen.” Wethouder Willem-Jan Stegeman werd vervolgens uitgenodigd om de verlichting op de hoek van de Koninginneweg te ontsteken, door een stekker in het contact te brengen. De wethouder voldeed hieraan met een brede glimlach, en werd met applaus beloond. Daarna was het tijd voor een glaasje glühwein, aangeboden door Simonet Fijn, en werd een toast uitgebracht op een gezellige start van het winterseizoen.

bron: www.deweekkrant.nl