Boekel wil in versneld tempo over op lantaarnpalen met LED verlichting

BOEKEL – Het is de gemeente Boekel duidelijk ernst met de verduurzaming. Vanwege de verwachte stijging van de energieprijzen gaat de gemeente in versneld tempo, de bedoeling is nog dit jaar, alle straatlantaarns vervangen door LED verlichting.

Dat zou een besparing van ongeveer 65 procent op de energiekosten betekenen, heeft het college berekend. In de hele gemeente zijn de afgelopen jaren al ongeveer zeshonderd verouderde lantaarnpalen vervangen door LED verlichting. Vooral langs de hoofdwegen en in het buitengebied. Dat is een derde deel van het totale bestand.

Nog dertienhonderd te gaan
Boekel had in de meerjarenbegroting tot 2025 jaarlijks 25.000 euro opgenomen voor het vervangen van bestaande verlichting. Dat bedrag wil het college nu ineens uitgeven, aangevuld met 234.000 euro die aan de gemeenteraad wordt gevraagd. Dan is een totaalbedrag van 412.000 euro beschikbaar aldus het college, waarmee ook het restant van de lantaarnpalen, ongeveer 1300 stuks, kan worden vervangen.

’Je verdient het terug’
Burgemeester Caroline van den Elsen, tevens portefeuillehouder financiën: ,,Uiteindelijk kost het niks, want je verdient het terug doordat je minder voor energie gaat betalen.” De gemeente gaat vooraf aan de inwoners laten weten wanneer de lantaarnpalen in hun straat worden aangepast, want er zal zeker sprake zijn van enige overlast.

bron: www.bd.nl