Amateursportclubs die hun accommodatie willen verduurzamen kunnen zich sinds deze week aanmelden bij het BNG Duurzaamheidsfonds. BNG Bank voorziet de sportverenigingen van leningen met naar eigen zeggen zeer aantrekkelijke rentetarieven. Sportclubs kunnen zodoende tegelijkertijd verduurzamen en besparen op energiekosten.
Er is slechts een handjevol sporten te bedenken dat eigenlijk geen accommodatie nodig heeft. Wielrennen en hardlopen bijvoorbeeld. De rest heeft wel een onderkomen nodig, wat kan variëren van een simpel clubhuis tot een overdekte schaatsbaan. Met dank aan de inzet van vrijwilligers kunnen veel sportverenigingen draaiende blijven, maar in de accommodatie investeren is een ander verhaal. Daarvoor zijn vaak serieuze bedragen nodig. Sportverenigingen kunnen zich daarom wenden tot de Sportlening, een gezamenlijk initiatief van het BNG Duurzaamheidsfonds en van de Stichting Waarborgfonds voor de Sport (SWS).
Waaraan valt zoal te denken als het gaat om verduurzaming bij sportaccommodaties? Wel, dat scheelt eigenlijk niet zo gek veel van particuliere huizen of kantoorpanden. Er valt bijvoorbeeld te denken aan het plaatsen van zonnepanelen op daken van club- of verenigingshuizen, de overstap naar LED verlichting binnen en buiten of een meer ingrijpende en complete verbouwing. Ongeveer dezelfde soort ingrepen die particulieren kunnen overwegen.
De hoogte van de Sportlening varieert van minimaal €10.000 tot een maximum van €500.000. De SWS biedt een garantiestelling en waar dat niet toereikend is, neemt de gemeente in kwestie die garantiestelling verder over. BNG Bank spreekt van ‘zeer aantrekkelijke’ rentetarieven, die voor een extra motivatie moet zorgen om ook deze vorm van vastgoed mee te verduurzamen. En niet alleen verduurzamen, zo betoogt minister voor Medische Zorg & Sport Bruno Bruins. “Al binnen tien jaar kan een verduurzamingsmaatregel zich terugverdiend hebben. Lagere maandlasten beginnen meteen, zo kan een sportclub meteen investeren in dat wat zij belangrijk vinden”, zegt Bruins.
Eenvoudige financiering
Verduurzaming van de gebouwde omgeving, meer comfort voor amateursporters én goed nieuws voor de penningmeester. Het zijn drie mogelijke redenen voor bestuurders van sportverenigingen om te investeren en ze kunnen heel goed naast elkaar bestaan. Voor BNG Bank speelt vooral dat eerste. Oliver Labe is bestuurder bij ING én toezichthouder bij het BNG Duurzaamheidsfonds en legt uit: “Duurzaamheid is een cruciaal onderdeel van de strategie van BNG Bank. Door uitbreiding van het BNG Duurzaamheidsfonds met een sportlening komen we tegemoet aan de groeiende vraag naar eenvoudige financiering voor duurzame projecten en ondersteunen we de energietransitie.”
bron: www.banken.nl