Belevingsonderzoek led-verlichting N-wegen

De openbare verlichting is een grote kostenpost voor de provincie Gelderland. Voor het gebruik van openbare verlichting zijn dan ook doelen gesteld om het energieverbruik terug te dringen. Eén van de veelbelovende besparingsmaatregelen is het gebruik van led-verlichting als openbare verlichting langs provinciale wegen. De provincie is een onderzoek gestart naar de beleving. Het onderzoekt loopt in december 2012.

Met het onderzoek wil de provincie inzicht krijgen in de mening en beleving van gebruikers en omwonenden van de trajecten met led-verlichting.

Doe mee
bron:   www.gelderland.nl
In het grijze vlak aan de rechterkant [onder Links] vindt u de link naar de enquête die bestaat uit twintig vragen. Nadat u de vragen hebt beantwoord stuurt u de enquête met de verzendknop naar ons toe. De enquête kunt u anoniem maar ook op naam invullen. Tot 2 januari 2013 heeft u de gelegenheid om de vragenlijst te beantwoorden. Wanneer u uw e-mailadres vermeldt, ontvangt u van de provincie na afloop van het onderzoek de resultaten in uw mailbox.

Tot 65% energiebesparing
Voor het gebruik van led-verlichting langs provinciale wegen is een speciale groene Led-armatuur ontwikkeld, dat als prima alternatief voor de gewone openbare verlichting kan dienen. De energiebesparing ten opzichte van reguliere verlichting kan oplopen tot 65%. Naast een besparing op energie- en onderhoudskosten treedt geen lichthinder op bij de toepassing van Led-armaturen. Deze nieuwe lichtbron, is bij wijze van proef op locaties langs de provinciale wegen geïnstalleerd. In de afgelopen drie jaar zijn circa 500 Led-armaturen op nieuwe of bestaande lichtmasten langs doorgaande wegen geplaatst.

Trajecten met groene ledverlichting zijn onder andere:

N304 Hoenderloo – Apeldoorn (Apeldoornseweg, Otterloseweg)
N344 Apeldoorn – Nieuw Milligen (Amerfoortseweg)
N786 Beekbergen – Loenen (Loenenseweg)
N788 Beekbergen – A50 (Arnhemseweg)
N332 Lochem – Laren (Rengersweg)
N346 Lochem – Zutphen (Lochemseweg, Zutphenseweg)
N310 Elspeet – Nunspeet (Elspeetseweg)
N811 Babberich – Herwen (Aerdtseweg)
N322 rondweg Beneden-Leeuwen (Maas en Waalweg)