Begin bij jezelf

AMSTERDAM – Wie iets in de wereld wil veranderen, begint bij zichzelf. Architectenbureau LIAG in Den Haag heeft het oude pand waarin het is gevestigd zo duurzaam mogelijk gemaakt, met ledverlichting en zonnepanelen. Thomas Bögl, architect bij het bureau: „We vragen ons bij ontwerpen altijd af: hoe kan het zo groen mogelijk?”

Zo worden toiletten dusdanig ontworpen dat ze met regenwater kunnen worden gespoeld, wordt het water door zonneboilers verwarmd en krijgen alle gebouwen een dak dat met planten is begroeid.

Bögl: „Als we een schoolgebouw ontwerpen, willen we de leerlingen uitleggen waarom we duurzaam bezig zijn. Het is belangrijk dat ze het begrijpen.” Ook gezondheid staat voorop in de ontwerpen. „Als we een pand op een manier isoleren dat het in de winter altijd te warm en in de zomer altijd te koud is, dan heeft dat geen prettige werksfeer tot gevolg. Duurzaamheid moet wel goed aanvoelen.”

De medewerkers zijn gespecialiseerd in duurzaamheid. Bögl zelf heeft een universitaire opleiding afgerond in milieuwetenschappen en cradle to cradle . Het bedrijf werkt samen met organisaties om steeds weer nieuwe tools te ontwerpen op het gebied van groener bouwen.

Bögl: „Onze gebouwen moeten op alle vlakken kloppen. Duurzaam, veilig en over dertig tot veertig jaar nog steeds goed of in elk geval gemakkelijk aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen.”

bron: www.telegraaf.nl