De meest iconische bruggen van Arnhem zijn de John Frostbrug en de Nelson Mandelabrug. Het is je vast wel eens opgevallen dat er een aantal woorden op de Nelson Mandelabrug staan. Hoe zit dat met die woorden op de brug, wat is de betekenis ervan? Je leest het hier.
De nieuwe brug
De Nelson Mandelabrug werd lang door de Arnhemmers als de nieuwe brug beschreven. Toch werd deze brug al in 1977 geopend, dus zo nieuw is de brug niet meer. Destijds is besloten nog een brug te bouwen – naast de bestaande John Frostbrug – omdat de oude brug het verkeer niet meer alleen aan kon. Er is gekozen voor een brug tussen het Roermondsplein en de Praets. (Bron Wikipedia)
Kunst op de brug
Voor de tentoonstelling Sonsbeek ’93 maakte de Zwitserse kunstenaar Remy Zaugg (1943) een object op de Nelson Mandelabrug. De woorden zijn onderdeel van het kunstwerk The Bridges of Arnhem. Hij plaatste een reeks woorden in neonletters op de zijkant in deze volgorde: HUIZEN – WIND – DE STROOM – DE VERTE – DE UTOPIE – INDONESIE – DE BOTEN – DE ZEE – BLAUWE LUCHT. De woorden verwijzen naar de geschiedenis van Arnhem en de geografische ligging van de stad. Je leest hier meer over het kunstwerk.
Zaugg wilde de scheiding opheffen tussen de oude stad en het nieuwe stadsdeel aan de overkant van de brug. Het was zijn bedoeling dat er ook woorden op de John Frostbrug zouden komen. Zover is het nooit gekomen.
Neon dooft uit
Door het gebruik van neonlampen was het de bedoeling dat de woorden zowel overdag als ’s nachts zichtbaar zijn vanuit de stad. De laatste jaren gaan er steeds meer lampen kapot en de gemeente heeft besloten om dit voorlopig niet te herstellen. Volgens De Gelderlander zou er een duurzame oplossing in de vorm van LED verlichting komen, wanneer is nog niet duidelijk.
Nelson Mandelabrug
De brug heeft niet altijd deze bijzondere naam gehad. Toen deze geopend werd in 1977 ging het om de Roermondspleinbrug. Dit was het plein in Arnhem Noord waar de brug op uit kwam. In 1987 besloot het stadsbestuur de brug te hernoemen ter ere van Nelson Mandela, het gezicht van de anti-apartheidsbeweging in Zuid-Afrika. In de jaren 80 was dit een behoorlijk omstreden besluit. Inmiddels zijn veel Arnhemmers trots op dit bijzondere eerbetoon.
bron: indebuurt.nl