Architecten verwachten toename van PV en ledverlichting

Den Haag – Europese architecten verwachten dat recent ontwikkelde installatietechniek vaker gebruikt gaat worden in de komende jaren. Met name het gebruik van LED verlichting en zonnepanelen zal nog meer toenemen.

Dat blijkt uit de European Architectural Barometer, die zich richt op “Architectural Design & Technology Trends”. “LED verlichting en zonnepanelen die elektriciteit opwekken (pv) zullen volledig onderdeel van ons leven worden”. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.600 architecten in Europa.

Energiebesparing en duurzame energie
De eisen aan energiebesparing en het gebruik van duurzame energie zijn nog steeds de drijvende kracht achter de innovaties en productontwikkeling in de installatiesector. Sommige van deze oplossingen kennen een snelle doorgang in de markt, terwijl andere nog bezig zijn met het overtuigen van voorschrijvers, installateurs en consumenten om zo marktaandeel te winnen van traditionele oplossingen.

Warmteterugwinning
In alle landen verwacht merendeel van de architecten dat het gebruik van warmtepompen en warmteterugwinning-systemen zal toenemen. In de UK, Duitsland, Italië, België en Polen zal het gebruik van vloerverwarming ook stijgen. In Nederland, waar vloerverwarming al redelijk populair zijn, is een andere trend zichtbaar: architecten hier verwachten een groter gebruik van vloerverkoeling. Deze trend is in de andere landen niet als zodanig aanwezig.

bron: www.cobouw.nl