Amsterdam investeert 23,5 miljoen euro in LED

De gemeente Amsterdam investeert 23,5 miljoen euro voor vervanging van de openbare verlichting in de stad. De investering wordt gedaan in het plaatsen van nieuwe LED verlichting.

Amsterdam heeft ruim 125.000 lantaarnpalen en lichtmasten, 149.000 armaturen, 155.000 lampen, 480 km elektriciteitskabel en 200 voedingskasten in eigen beheer. Om de kwaliteit, beschikbaarheid, betrouwbaarheid en veiligheid van de openbare verlichting te waarborgen, moeten de verschillende onderdelen tijdig worden vervangen en hier wordt nu geld voor vrijgemaakt. Ook reserveert de gemeente ruim 500.000 euro voor stadsilluminatie: het verlichten van bijzondere plekken en monumenten. Voorbeelden van stadsilluminatie zijn het extra verlichten van monumentale en bijzondere gebouwen, bruggen en kunstwerken. Denk bijvoorbeeld aan het Paleis op de Dam of de Magere Brug. Deze verlichting zorgt er niet alleen voor dat deze plekken er ook ’s nachts mooi en sfeervol bijliggen, maar levert ook een positieve bijdrage aan sociale veiligheid. Uit onderzoek op het Rembrandtplein tijdens uitgaansavonden is gebleken dat goed geplaatste verlichting een positief effect heeft op het gedrag van mensen die uitgaan.

Afgelopen november leidde een motie van GroenLinks (red. bij de behandeling van de begroting door de gemeenteraad van Amsterdam) er nog toe dat de stad in 2017 1 miljoen euro extra investeert in de uitrol van LED verlichting.

Het aantal armaturen in de stad met LED verlichting neemt door de nieuwe investeringen toe met 23 procent, van 18 procent in 2016 naar ongeveer 40 procent in 2021.

bron: ledmagazine.nl