Amsterdam installeert dit jaar 7.300 LED straatlantaarns

Amsterdam installeert dit jaar 7.300 duurzame LED lampen in zijn straatlantaarns. In tien jaar tijd moet een CO2-reductie van 45 procent mogelijk zijn, maar dat kost miljoenen.

Het Parool schrijft dat wethouder Pieter Litjens van verkeer daarover een brief naar de gemeenteraad heeft gestuurd. 80 procent van de straatverlichting in Amsterdam zou geschikt zijn om uiteindelijk te vervangen door duurzame LED verlichting. Eerder ging de gemeente uit van 60 procent.

Volgens Litjens moet de hoofdstad twintig jaar de tijd nemen om alle straatverlichting te vervangen. Dat zou dan kostenneutraal kunnen, omdat de bestaande verlichting dan eerst wordt afgeschreven.

Volgens het Parool is straatverlichting goed voor een derde van de gemeentelijke CO2-uitstoot in Amsterdam. Wanneer de gemeente er voor kiest om niet twintig jaar maar tien jaar de tijd te nemen, zou dat 45 procent CO2-uitstoot schelen, schrijft de krant.

De LED lampen zijn onderdeel van de Amsterdamse duurzamheidsagenda. Ook op het gebied van mobiliteit zijn er duurzame ambities. Vervoersbedrijf GVB stapt in tien jaar tijd over van dieselbussen naar elektrische bussen.

bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl