ZOUTLEEUW – Het stadsbestuur wil minder energieverbruik en lichtvervuiling bij het belichten van de historische gebouwen. Onlangs vond een eerste test plaats op de Grote Markt.
De traditionele belichting van de Sint-Leonarduskerk werd gedoofd. Daarna werd het historische gebouw verlicht door een LED-verlichting. Het is de bedoeling om zuiniger te werken en de kerk beter tot haar recht te laten komen.
De test kadert in het plan om de energiekosten van de stad onder de loep te nemen. De verlichting van de Grote Markt is hiervan een onderdeel. Momenteel worden de historische gebouwen in het centrum van de stad verlicht met verstralers. Deze verbruiken veel energie en zorgen voor heel wat lichtvervuiling. Het bestuur vindt de volledige verlichting van het gebouw bovendien onpersoonlijk.
De LED-verlichting laat toe om de gebouwen op een totaal andere wijze te belichten zodat ze meer tot hun recht komen.
De voordelen zijn: besparing op het energieverbruik, geen lichtvervuiling, gebouwen komen meer tot hun recht en minder onderhoudskosten. Het stadsbestuur zou de ermee gepaard gaande investeringen terugverdienen op drie tot vier jaar.
Guy Dumst
Deze test moesten we uitvoeren om de volledige parameters te ontvangen om de studie verder af te werken’, aldus Guy Dumst. ‘Op het eerste gezicht kunnen we ongeveer twee derde energie besparen door het gebruik van de LED-verlichting’.
‘We luisterden ter plaats naar wat de inwoners van Zoutleeuw ervan vonden en kregen veel positieve reacties. Het stadsbestuur gaf groen licht om de studie af te werken.’
‘Met deze verlichting kan je het effect van de restauraties aan de Sint-Leonarduskerk ook veel beter zien’, zegt Guy Dumst. De vierde fase van die restauratie start binnenkort. ‘We plaatsten voor deze test maar voor 600 watt aan belichting. Dat is erg weinig en hiermee voldoen we aan de Europese richtlijnen die vanaf dit jaar van kracht zijn.