De led-lamp is bezig aan een opmars. Na de woonkamer en de straat, wordt de lamp nu ook gebruikt door tomatenkwekers. Bij kwekerij Jami in Bergschenhoek groeien de allereerste led-tomaten van Nederland. “Zo kunnen we ook in de winter lekkere trostomaten kweken,” zegt de teler.
De led-lampen hangen tussen de planten en het is juist rood-blauw licht dat de tomaat goed opneemt. “Eigenlijk kom je met de led-lamp dichter bij de zon,” vertelt de teeltspecialist van de kwekerij Andy de Jong. “De lampen hangen in de buik van de plant waar de groeitomaten het beste gediend zijn bij licht en een beetje warmte.”
Omdat de led-lampen wel licht maar nauwelijks warmte produceren, kunnen ze tussen de planten hangen en zo optimaal bijdragen aan het proces van fotosynthese, de omzetting van licht in plantenvoedsel. De gangbare kaslamp, de natrium hogedruklamp, wordt wel 250º Celsius. “Dat vindt de tomatenplant te warm en de ledlamp is 35ºCelsius. Die kan je gewoon aanraken en dat beetje warmte bevordert de groei,” zegt teler Michel Zwinkels.
Lagere energierekening
De dure aanschaf van de led-verlichting verdient zich terug in een 10% lagere energierekening en 40% hogere opbrengst. Een bijkomend voordeel is dat de led-lamp drie keer langer meegaat dan de gangbare kaslamp. In plaats van vier jaar met een teruglopende lichtkwaliteit, gaat de led-lamp minimaal 10 jaar mee en de lichtkwaliteit blijft constant.
De eerste led-oogst wordt nu op de markt gebracht. Over de kwaliteit van de tomaat waakt de telersvereniging Van Nature. Mark Versluis gaat alle tomatentelers langs om de tomaten te beoordelen en is te spreken over de led-tomaat. “Een lekkere tomaat, goed voor op brood, in de salade en de saus.”
De consument zal geen verschil waarnemen tussen een gewone tomaat en een led-tomaat. “Dat hoeft ook niet,” zegt Mark Versluis, “de tomaat moet gewoon goed zijn.”
Naar buitenland
De meeste tomaten van Jami gaan naar het buitenland, naar Duitsland, Italië en het Midden-Oosten. Groenteboer Frans van de Polder in Rotterdam-Noord zou de led-tomaat graag in de schappen willen hebben. “Als de led-tomaat ook nog goed smaakt, dan verkoopt een energiezuinige tomaat.”
Spannende tijd
Voor de tomatenkwekerij in Bergschenhoek breekt er nog een spannende tijd aan. Want is de led-tomaat ook beter van smaak? Dat kan getest worden als de onbelichte kastomaat geplukt gaat worden en dat is over 6 weken. Het vergelijkend warenonderzoek kan het beste bij de kweker plaatsvinden omdat daar precies dezelfde tomaat wordt gekweekt alleen zonder belichting. ‘Hetzelfde ras, dezelfde voeding, dezelfde teler, alleen de belichting is anders’, zegt teler Andy de Jong. Mark Versluis van de telersvereniging verwacht dat de smaak erop vooruitgaat omdat de sapstromen veel meer worden gestimuleerd door de gerichte led-belichting.