Alblasserdam kiest voor LED verlichting met wit licht

Op basis van uitkomsten van een enquête onder bewoners aan de Van Eesterensingel gaat de gemeente Alblasserdam bij nieuwe openbare verlichting in woongebieden in het vervolg standaard LED verlichting met warm wit licht toepassen.

ALBLASSERDAM – Gedurende een lange proefperiode zijn op een deel van de Van Eesterensingel zes verschillende kleuren LED verlichting uitgeprobeerd. Uit reacties van bewoners blijkt dat openbare verlichting die warm wit licht uitstraalt als meest prettig wordt ervaren. Duurzaamheid is niet de enige reden waarom de gemeente overgaat op energiezuinige LED verlichting. Behalve de onderhoudskosten neemt de lichtvervuiling af. Verlichting van lantaarnpalen moet niet alleen een gevoel van veiligheid geven, maar door bewoners ook als prettig worden ervaren.

Een belangrijke reden om bewoners bij de kleurbepaling te betrekken. Veel lantaarnpalen staan voor of dicht bij huizen waardoor verlichting ook storend kan zijn. “Het gevoel van veiligheid mag echter nooit in het geding zijn. Door bewoners bij de beoordeling te betrekken hebben we een verantwoorde keuze kunnen maken”, aldus wethouder Peter Verheij. Het is de bedoeling de andere proefvakken op de Van Eesterensingel in het eerste kwartaal van 2018 van dezelfde LED verlichting te voorzien.

bron: www.de-vonk.nl