8 tips om CO2 te besparen

Sinds de rechter zich heeft uitgesproken over het Nederlandse klimaatbeleid, ligt de bal weer bij de overheid. Maar een beetje ondernemer gaat natuurlijk niet zitten afwachten. Daarom geeft MVO Nederland u acht tips om de CO2-uitstoot blijvend te verlagen.

1. Weet waar de grootste impact zit
CO2-uitstoot zit in verschillende activiteiten van het bedrijf. Uiteraard door het verbruik van elektriciteit, water en gas, maar denk ook aan het vervoer van personen en goederen. Het Klimaatplein heeft een gratis CO2-calculator om uw uitstoot eenvoudig in kaart te brengen.

2. Begin klein
Wie traint voor een marathon begint niet meteen met rondjes van 40 kilometer. Dat geldt ook voor CO2 besparen: begin niet bij het hoogst haalbare doel, maar bouw het op. Alles wat u niet uitstoot telt. En wat u niet verbruikt hoef u ook niet te betalen. Helemaal niet verkeerd dus om klein te beginnen!

3. Daag uw partners uit
Vraag uw leveranciers om besparingsmogelijkheden. Daag hen uit om met duurzame alternatieven te komen, en bespreek regelmatig nieuwe mogelijkheden of kansen voor optimalisatie, bijvoorbeeld tijdens servicebeurten.

4. Kies zuinig in plaats van goedkoop
Bij de aanschaf van nieuwe apparatuur kun je TCO (Total Cost of Ownership) voorop stellen, in plaats van de inkoopkosten. Een product dat in eerste instantie wat duurder is, kan in het gebruik zuiniger zijn en CO2 en kosten besparen.

5. Leg een besparingsspaarpot aan
Hou ook na de terugverdientijd bij wat uw energiebesparingsmaatregelen opleveren. Tapijtfabrikant Interface gebruikt dit ‘besparings-surplus’ bijvoorbeeld voor nieuwe duurzame investeringen.

6. Stimuleer uw medewerkers
Stimuleer gedragsverandering bij medewerkers op een positieve manier, voor meer draagvlak in de organisatie. Bijvoorbeeld door de successen van bespaaracties te delen en wat dat betekent voor het bedrijf en de maatschappij: ‘Dankzij de LED verlichting hebben we X minder energie verbruikt. Het geld dat we daarmee besparen gebruiken we voor investering in Y.’

7. Kies voor groene stroom
Als u kiest voor in Nederland opgewekte groene stroom of zelf duurzame stroom opwekt, dan weet u zeker dat er daadwerkelijk CO2 wordt gereduceerd. De WISE energie vergelijker laat zien of de stroom die u nu inkoopt ook wel écht groen is.

8. Compenseer de resterende uitstoot
De mogelijk resterende uitstoot kunt u met behulp van compensatieprojecten neutraliseren. Zo neemt u volledige verantwoordelijkheid voor de eigen uitstoot en mag u het bedrijf klimaatneutraal noemen.

bron: www.fnm.nl