10.000 nieuwe lampen: Gelderse straatlantaarns langs provinciewegen krijgen LED verlichting

Gelderland gaat verder met het vervangen van de straatverlichting door LED lampen langs provinciale wegen. De resterende 10.000 lampen worden nog dit jaar omgewisseld. De Noord-Veluwe is het laatst aan de beurt.

Door het vervangen van de straatverlichting halveert het energiegebruik langs de wegen: van 5 miljoen kWh tot 2,5 miljoen kWH. Bij dimmen tijdens de stille nachtelijke uren en slim verlichten kan de besparing zelfs oplopen tot 85 procent, meldt de provincie Gelderland.

Met onze LED verlich­ting besparen we energie, CO2 én onderhoud
(Helga Witjes, Gedeputeerde mobiliteit provincie Gelderland)

,,Dimmen doen we al. Om tien uur ’s avonds zit je nog maar op 30 procent van het lichtniveau’’, licht woordvoerder Everdien Gunsing toe. Vanaf zes uur ’s ochtends wordt het weer lichter op de weg. ,,Dat hoort bij onze standaard aanpak. Hoe we ook slimmer gaan verlichten zijn we nog aan het onderzoeken.’’

Ruim de helft
In de provincie Gelderland staan 18.000 straatlantaarns langs de provinciale wegen. De afgelopen jaren zijn tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de wegen al circa 8000 lampen vervangen. Tot eind dit jaar moet de rest volgen. De kosten bedragen 4,5 miljoen euro, volgens Gunsing. ,,Dan gaat het natuurlijk ook over het werk en niet alleen om de aankoop van de lampen.’’

De werkzaamheden zijn gestart in rivierenland (Land van Maas en Waal en de Betuwe), dan volgt in mei tot augustus de Stedendriehoek (omgeving Warnsveld en Doesburg). Na de zomer, van augustus tot oktober, volgt de Achterhoek en als laatste is de Noord-Veluwe aan de beurt. Hier worden de lampen van oktober tot december vervangen. Verkeer wordt tijdens het werk via rijdende wegafzettingen en/of verkeersregelaars geregeld. Weggebruikers kunnen daar hinder van ondervinden.

Besparingen
,,Ook via het beheer en onderhoud van onze wegen dragen we bij aan een duurzaam Gelderland. Want met onze LED verlichting besparen we energie, CO2 én onderhoud’’, aldus Helga Witjes, gedeputeerde mobiliteit.

LED verlichting geeft een aangenamer straatbeeld omdat de kleur natuurlijker is, daarnaast is de lichtbundel gerichter met als gevolg minder lichtvervuiling. Ook op gebied van onderhoud levert het voordelen op: LED heeft een langere levensduur, 80.000 tot 100.000 uur. Omgerekend is dat twintig jaar, terwijl de tot nog toe gebruikte lampen volgens de provincie maximaal vijf jaar mee gaan.

bron: www.gelderlander.nl